[TUTORIAL] Universal Gingerbread ROOT Samsung Galaxy - Ace,Gio,Fit,Mini,Y

Дискусија во форумот 'Samsung' започната од StoneBoyTony, 6 февруари 2012.

?

Дали овој TUTORIAL ви погна да направите ROOT на вашиот мобилен

Да 1 гласови 100,0%
Не 0 гласови 0,0%
  1. StoneBoyTony Модератор

Член од:

19 јануари 2012
    Број на мислења:

7
    Допаѓања:

2
    Поени од трофеи:

3
    UNIVERSAL GINGERBREAD ROOT SAMSUNG GALAXY GT-S5570, GT-S5570B, GT-S5570I, GT-S5570L, GT-S5660, GT-S5660M, GT-S5660L, SHW-M290K (Korean GIO), GT-S5670, GT-S5670B, GT-S5670L, GT-S5830, GT-S5830B, GT-S5830C ,GT-S5830D, GT-S5830i, GT-S5830L, GT-B7510, GT-B7800, GT-B5510, GT-B5512, GT-S6102, GT-S5360, GT-S5360L, GT-S5360T, GT-S5363, GT-S5369, GT-S5690, GT-S5690L.

[GT-S5830T (Experimental)]

*ВНИМАНИЕ СО РУТИРАЊЕ НА ВАШИОТ МОБИЛЕН ЈА ИЗБЕГНУВАТЕ ГАРАНЦИЈАТА СЕ ШТО ЌЕ ОДЛУЧИТЕ Е НА ВАШ РИЗИК*

Ова е објаснување како се прави ROOT на Gingerbread (било која верзија) на вашиот мобилен и тоа важи само за горе наведените модели. Сега можете да направитe на вашиот мобилен многу побрз начин и без многу маки на следната метода која веќе ја објавив на XDA и androidforums прошлата година па редно е да го пренесам тоа и овде како би било добро дојдено за сите.

Прашање: И што ќе ми е мене рутуван мобилен што добивам јас со тоа?

Одговор: За тоа по опширно на следниот линк (знаење на Англиски јазик потребен): http://androidbin.blogspot.com/2011/11/best-android-apps-to-make-rooting-worth.html

Прашање: Ok kако да направам root на мојот мобилен.

Одговор:
    - Првата работа е да укључите на вашиот мобилен "Unknown sources" на следниот начин:

Settings -> Applications -> Unknown sources

- Следна работа е да го спуштите universal_gb_root_v11.zip од доле наведениот линк и копирајте го фајлот на вашата SD картица.
    * Како да го префрлам фајлот на SD ? (можете да го пренесете преку Wifi, Bluetooth, SD Micro Adapter или USB кабел. За USB конекција кoмпјутер и мобилен потребно е да го спуштите KIES од официјална web страна на Samsung и инсталирајте го на вашиот компјутер. После инсталацијата рестартирајте го компјутерот за да бидат правилно регистрирани USB драјверите. Прикључете на вашиот мобилен "USB debugging" обично е уклључен но сепак проверете за сигурно во Settings -> Applications -> Development -> USB debugging. Ако е се во ред наместено прикључете го USB кабелот (обично доаѓа со секој правилно купен мобилен) со вашиот компјутер. Со притиснато клизаво допирање на вашиот мобилен од горнот дел на екранот па надоле отворете го прозорецот (како што е наведен на долната слика) и притиснете на "USB connected" следната слика ќе се појави "Connect storage to PC" па потоа на "OK" по неколку секунди кје се појави на вашиот компјутер вашата SD картица како Removable Disk. Од компјутерот копирајте го фајлот universal_gb_root_v11.zip и пренесете го на вашата SD картица, значи го префрлате не одпакувате ништо!)

- Одкако е веќе префрлен фајлот искључете на вашиот мобилен "Disconnect storage from PC", одстранете го USB кабелот и потоа искључете го скроз вашиот мобилен "Power off".
    - Стартувајте го вашиот мобилен во (Recovery Mode) на следниот начин:

Влегување во (Recovery mode) за Ace, Gio, Mini, Pop, Fit
    - Држете ги притиснати во исто време (Home Button) + (Power Button) како што гледате на долната слика.

Влегување во (Recovery mode) за Xcover, Young, Y Duos, Y-Pro, Y-Pro Duos, M-Pro
    - Држете ги притиснати во исто време (Volume Up Button) + (Home Button) + (Power Button) како што гледате на долната слика.

[IMG][IMG][IMG][IMG][IMG]

- По неколку секунди ќе видите како стартува вашиот мобилен во Recovery mode
    - Со притискање на дугмињата за звук + и - се движете во менито нагоре и надоле бидејќи во оваа фаза Touch screen не работи што е и нормална работа и нема место за паника. Изберете "apply update from sdcard" со притискање на (Home button) и изберете го universal_gb_root_v11.zip фајлот од вашата SD картица (Home button).

- Потоа кога ќе заврши инсталацијата ќе ја видите пораката "Install form sdcard complete".
    - Рестартирајте го вашиот мобилен преку "reboot system now"
    - По рестартирањето ќе забележите на вашиот мобилен нова апликација Superuser тоа е знак дека вашиот мобилен е веќе рутиран

Download link Universal GB ROOT (by StoneBoyTony) :
    universal_gb_root_v11.zip

Што е ново во оваа верзија:
    - Superuser v3.0.7
    - su binary v3.0.3.2
    - BusyBox binary v1.19.3

Би било пожелно после рутуван андроид да го симнете BusyboxPro и да го инсталирате на вашиот мобилен со тоа што ќе ја инсталирате додатно најновата датотека v1.19.4 бидејки е еден од главните зависници за ROOT апликациите да работат совршено како што е ТitaniumBackup и ред други.

Напомена: Рутирањето e дизајнирано да се врши на Stock ROM's во Recovery (default firmware...се едно дали е од мобилен оператор,надграден преку KIES или надграден преку Odin) и никако преку CWM Recovery нема да работи истото важи и за Сustom ROM's.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

*ВНИМАНИЕ: КАКО ДА НАПРАВИТЕ UNROOT *

- Прво треба да направите uninstall на сите апликации кој се зависни од ROOT
    * Како да знам не се сеќавам на сите? (отворете ја апликацијата Superuser и ќе ги видите сите апликации кои се зависни од ROOT со апликацијата Taskmanager направете uninstall на истите. Додека истото важи ако имате CWM Recovery инсталирано не смеете да направите unroot затоа имајте го и тоа во предвид да не зажалите подоцна затоа што CWM Recovery е зависен од root.
    За UNROOT можете да го направите исто како и за рут разликата е само друг пакет на фајл.
    - Инсталирајте universal_gb_unroot.zip преку "Recovery mode" кој е веќе објаснет на горниот дел од постот како се инсталира zip фајл.
    - Следната работа притиснете на "wipe cache patition" и "wipe data/factory reset...и изберете Yes -- delete all user --" (вашиот мобилен ќе дојде во првобитна состојба како што го купивте прв пат од вашиот мобилен оператор. Затоа имајте во предвид да направите backup на податоците како што се Апликации, Контакти , APN и т.н)

Рестартирајте го вашиот мобилен преку "reboot system now"

Постапката на инсталирање на zip фајлот e иста како и за ROOT во Recovery Mode
    Download link Universal GB UNROOT: universal_gb_unroot.zip

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

*ВНИМАНИЕ: ЗА ОНИЕ КОИ ВЕЌЕ ИМААТ ROOT НО ИМААТ ЖЕЛБА ДА НАПРАВАТ UPDATE СО ОВОЈ ПАКЕТ*

За оние лица кои веќе имаат ROOT но сакат да направат update со овој пакет поради новитетите што се вклучени во него треба да направите неколку важни работи.
    - за почеток треба да направите uninstall на сите апликации кој се зависни од рут.
    Ако по било каков случај имате направено ROOT со Superoneclick во тој случај ќе направите UNROOT со истиот па потоа ќе направите нов update со universal_gb_root_v11.zip преку Recovery mode
    * Како да знам кои аплилации се зависни од ROOT не сеќавам на сите? (отворете ја апликацијата Superuser и ќе ги видите сите апликации кои се зависни од ROOT со апликацијата Taskmanager направете uninstall на истите. Додека истото важи ако имате CWM Recovery инсталирано не смеете да направите unroot затоа имајте го и тоа во предвид да не зажалите подоцна затоа што CWM Recovery е зависен од root.
    Инсталирајте universal_gb_unroot.zip преку "Recovery mode" кој е веќе објаснет на горниот дел од постот како се инсталира zip фајл.
    - Следната работа притиснете на "wipe cache patition" и "wipe data/factory reset...и изберете Yes -- delete all user --" (вашиот мобилен ќе дојде во првобитна состојба како што го купивте прв пат од вашиот мобилен оператор. Затоа имајте во предвид да направите backup на податоците како што се Апликации, Контакти , APN и т.н) Потоа притиснете на "Reboot system now" и влезете повторно во Recovery mode за на крај да го инсталирате universal_gb_root_v11.zip фајлот.

Eве како изгледа еден еден ROOT андроид и ја имате апликацијата Superuser

[IMG][IMG][IMG]

Апликации кои вредат за да направите ROOT на вашиот мобилен:

- TitaniumBackupPro
    - Market Unlocker Pro
    - SD Speed Increase
    - SD-Booster
    - Z-ScreenRecorder PRO
    - Root Explorer
    - System Tuner Pro
    - SD maid Pro
    - Root Call Blocker
    - Voltage Control Extreme
    - ROM Toolbox
    - LCD Density Changer
    - Tasker
    - Wirless Thether for Root Users
    - Terminal Emulator
    - Droiwall - Android Firewall
    - Button Savior
    - Virtual Button Bar
    - Set CPU for root users
    - Sixaxis Controller
    - Hexamob Recovery Pro
    -LBE Privacy Guard
    - LuckyPatcher (за повеќе информации на пп)

[IMG][IMG][IMG][IMG][IMG]
    На Alfa Mobil Team му/ѝ се допаѓа ова.
  2. unique5 Member

Член од:

21 декември 2011
    Број на мислења:

36
    Допаѓања:

0
    Поени од трофеи:

6
    ова тема ти е или од 2.3.6 андроидот?
  3. StoneBoyTony Модератор

Член од:

19 јануари 2012
    Број на мислења:

7
    Допаѓања:

2
    Поени од трофеи:

3
    Тема е од ADW Launcher EX.
    Но верзијата на Андроидот ми е на 2.3.6

[IMG][IMG]

Инаку добрата работа на ADW Launcher е што има комплетна ротација на самиот Default desktop што е недостаток на било кој Firmware на Galaxy mini.

4. AndrejaJ New Member

Член од:

22 февруари 2012
    Број на мислења:

7
    Допаѓања:

0
    Поени од трофеи:

1
  5. StoneBoyTony Модератор

Член од:

19 јануари 2012
    Број на мислења:

7
    Допаѓања:

2
    Поени од трофеи:

3
    Нема да работи, може ќе покаже дека е рутиран али во реалност нема да функционира ако не се лажам Т верзијата е за Австралиски пазар. Ми требаат повеќе детали за него но за тоа на пп за да направам нов апдејт.

Сподели преку: