Nokia N900

Дискусија во форумот 'Nokia N серија' започната од srna, 24 јануари 2010.

1. srna New Member

Член од:

27 јануари 2009
    Број на мислења:

10
    Допаѓања:

0
    Поени од трофеи:

0
    ako moze da ve zamolam za prednosti i nedostatoci kaj telefonov, zaso sakam da go zeam ama neznam dali go ima kaj nas???
  2. Јован Модератор

Член од:

2 април 2008
    Број на мислења:

2.914
    Допаѓања:

160
    Поени од трофеи:

93
    Локација:

Скопје
    Знам дека има излезено, го имаш за 440 евра најниска цена по мобилариве. За другото некој корисник ќе треба да ти одговори, што мислам дека сега за сега на форумов нема. Поправете ме ако грешам.
  3. SaleSk Active Member

Член од:

16 јануари 2010
    Број на мислења:

359
    Допаѓања:

53
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Vlae
    Telefonot e TOP se dodeka ne pocnes da go koristish...Prvo baterijata drzi 1 den, znaci od sabajle do vecer i moras da go polnish, eve poslednive nedela dena nekako kako da se olabavi pa znae ako ne go cepkas i po denipol do dva da izdrzi...Drug problem e so vremeto na reakcija, odnosno telefonot ne reagira...Stiskas folder na primer za sliki, i cekas da se otvori...ustvari i ne cekas nego ne se otvara...treba po 50 pati da kliknes za da ti otvori. A se gleda deka reagira stiskanjeto a ne otvara..toa se bagovi koj se uste se neodstraneti, pa da se nadevame deka so izleguvanje na noviot firmver, a mozda i cel nov softver ke treba da se menje...Inace brz e, ima milion trakatanci, ali ete...toa mu se prvicnite maani...
    На Jane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leka New Member

Член од:

11 јуни 2009
    Број на мислења:

20
    Допаѓања:

0
    Поени од трофеи:

1
    Pa ima update.
  5. SaleSk Active Member

Член од:

16 јануари 2010
    Број на мислења:

359
    Допаѓања:

53
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Vlae
    pa i so najnovite apdejti...mozebi ke sredat so noviot softver sto ke izleze za nekoj mesec...
  6. Mechanix Active Member

Член од:

2 февруари 2010
    Број на мислења:

260
    Допаѓања:

35
    Поени од трофеи:

28
    Не знам дали си добил сомнителен апарат или постов кон телефонов ти е тенденциозен, но грото од проблемиве што ги наброја мене не ми се познати. Ако си претходен iPhone корисник, транзицијата од capacitive на resistive touchscreen можеби ти праи проблем, но ова е моментално најдобриот resistive тач што постои, со најдобар response, timing and accuracy. Ако ти е уклученa vibration feedback опцијата тогаш веројатно станува збор за оптичка варка, затоа што телефонот во суштина реагира но можеби фидбекот (вибрацијата) ти касни. Моја препорака е да го исклучиш затоа што малку е досаден, а и ја јаде батеријата. Земи спореди ги екраните на N900 и N97 или не дај боже 5800, ќе те удри дамла од разликата. Btw, Маемо е ОС новороденче и нормално е некои работи да се чудни на почеток, но со секој нареден апдејт очекувај да има и те како значителни подобрувања. Се слагам дека не е баш user-friendly на прв поглед и бара навика, но во суштина тоа и не се бара од телефонов. Нокиа го претстави како интернет таблет и напомена дека телефонот е опционален (!!). Оверал оценка од мене...

Pros:

- Нов OS, Маемо неспоредливо подобар од Symbian
    - Монструозна конфигурација (лудачки 32 гига хард диск со можност за додавање на Micro SD картица до 16 гига, процесор ARM Cortex A8 600 MHz исто ко на iPhone 3GS и најбитното, PowerVR SGX 530 GPU. *Побарајте на Youtube како изгледа Open Arena или Quake III Arena на телефонов. :)
    - Multitasking
    - Екран со резолуција 800 x 480, мерак за мултимедија
    - Солидна изведба на хадверот
    - Солидна камера
    - Неверојатен web browser со full flash support.
    - QWERTY
    - Resistive тач скрин што овозможува користење на стајлус, одлична прецизност, користење со ракавици итн.
    - Open Source community, секојдневен развој на бесплатни апликации
    - Одличен прием на повик
    - Одличен именик, календар, организатор
    - Интегриран Skype и останати IM сервиси
    - Лесно апдејтување over the air.

Cons:

- Ова не е телефон за every day usage
    - Менито работи само во landscape моуд и бара да се привикнеш на тоа да го користиш телефонот со две раце некое време. Сепак, ова ќе се промени со следниот апдејт.
    - Wi-fi то ја јаде батеријата ако е уклучено нонстоп, иако телефонот е во power save mode. Моја препорака е да се дисконектира кога не се користи.
    - Сеуште нема опција за праќње ММС. Ова зависи до корисникот, мене лично не ми треба, ионака имам пратено само 2 до сеа откако MMS постои како услуга.
    - OVI Maps се далеку од мапите на Garmin на пример, но со 3G интернет може директно да се користат Google maps преку браусерот. *И ова ќе се реши со следните апдејти.
    - Музичкиот плеер не нуди никакви еквилајзери за тонот и звукот на фабричките слушалки е ептен флет. (*Веќе гледам аплети за еквилајзер во download каталогот).
    - На некого можеби телефонот ќе му стои тежок во рака

Не ми текнува повеќе во моментов. Според мене, телефонов е за бизнис корисници на кои што им треба алтернатива да не мкнат лаптоп со себе секаде, за оние што сакаат да имаат се во едно, документи, интернет, нетворкинг, телефон, камера, рилајабилити итн. За оние на кои што им треба само телефон... барајте нешто друго. Hope this helps.
    На Jane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Јован Модератор

Член од:

2 април 2008
    Број на мислења:

2.914
    Допаѓања:

160
    Поени од трофеи:

93
    Локација:

Скопје
    Колку пари го зема?
  8. Mechanix Active Member

Член од:

2 февруари 2010
    Број на мислења:

260
    Допаѓања:

35
    Поени од трофеи:

28
    Уште еднаш како одговор на членот што се мисли за телефонов. Еве неколку клипови што ќе ти разјаснат за каков ѕвер се работи. :)

Nokia N900 Multitasking, постои друг телефон што го може ова?

Video playback.

Gaming.

http://http://www.youtube.com/watch?v=pSgjjt2TCqM&feature=related

Web Browser.

*Со новиот апдејт е овозможено користењето на браусерот во портрет mode.

Camera & Media Player
  9. Alfa Mobil Team Администратор™

Член од:

1 февруари 2008
    Број на мислења:

16.011
    Допаѓања:

1.590
    Поени од трофеи:

358
    Локација:

Silent Hill
    Факт е дека меѓу првите серии излезени имаат дури и хардверски промени (најчесто кон подобро) од останатите...

јас лично тоа го имам почувствувано на моја кожа со Е90, Н95ка, 7500, N96ка и N97ца :) и давата ги имав извесно време пред официјално да излезат или пак неделата кога веќе излегле али тие што сум ги купил биле од истата серија т.е. поубаво кажано корисниците како што ја нарекуваат Test Edition. :)
  10. SaleSk Active Member

Член од:

16 јануари 2010
    Број на мислења:

359
    Допаѓања:

53
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Vlae
    Да да телефонот е топ....И покрај брзиот процесор и покрај се што има, Нокиата Н95 8 гига е ТЕЛЕФОН за овој и е побрза и никад не сум имал никаков најмал проблем со тој телефон...Понекогаш искрено ми доѓа да го лупнам од зид и да го искршам...Но пошто е нов со сите нишани и покрај се што пружа, софтверот му е лош барем по мене...
    Никогаш не сум имал ајфон, не го сакам уопште, али кога ке ги споредам, на ајфонон се лета коа ке го пипнам...Искрено телефонов у моментов е тешка шминка...
    Инаку не е лош примерок и постот не ми е тенденциозен, пошто со еден другар го има истиот, и покрај сите апдејти што ги направивме ги имаме истите проблеми...
    Се надевам дека за 3 до 4 месеци ке ги решат овие проблеми кои ги имаат со софтверот, но мислам дека ке си се вратам на Н95-ката...
    И чекам да излезе новиот Н920 па ке ги видиме подобрувањата...
    Инаку дисплејот не се споредува со оној на Н97-цата а па ни најмалку со 5800...
    Најнеупотреблибвата работа по мене е тастатурата која ја ставиле за џабе, место неа можеле да стават поснажна батерија пошто ако го цепкаш телефонот повеќе од 12 саата нема шанси да го користиш... Полнење секоја вечер пред да си легнеш...
    Сеа малку пушти...Или дека помалку го чачкам па тера и по 2 дена со тешки маки....
    Никад не сум имал друг телефон сем Нокиа, и искрено мислев дека ке биде многу многу подобар...Но како што кажав...Подобар нема од Н95 8г, и дефинитивно се враќам на него...Не за џабе е прогласен за најдобар телефон некогаш направен и за телефон на годината.

п.с. заборавиф да кажам дека вифито е топ и многу добро фаќа, а игрите се направени врв :))
    поготово онаа со топчето...Графикана ПУКА :)))
    На rubin му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели преку: