★★★ Sony Ericsson F.A.Q. ★★★

Дискусија во форумот 'Sony Ericsson' започната од DualCore, 7 јун 2008.

 1. DualCore

  DualCore Познат Член

  Член од:
  1 фев 2008
  Мислења:
  3.748
  Допаѓања:
  35
  Поени од трофеи:
  78
  .:: F.A.Q. за Sony Ericsson телефоните ::.


  1 Што SEMC?

  A. Semc е Sony Ericsson група за развивање која направи повеќе типови телефони до сега. Avr Arm Arm New(DB2010 & DB2012) PDA DB2020 A2 Locosto.

  ==================================================
  2 Како да видам кој модел е мојот?

  A. Провери го телефонот отпозади.
  ---------------
  B.
  DB2000 = K600,K608,V600,W900,Z800,V800,Z1010,
  DB2010 = J300,K300,K310,K500,K508,F500,K510,K700,K750,D750, S700,S710,,W300,W550,W600,W700,W800,W810,Z500,Z520 ,Z525,Z530,Z550,
  DB2012 = K320,W200
  DB2020 = K530,K550,K610,K618,V630,K770,K790,K800,K810,K818, S500,T650,W580,W610,W660,W710,W830,W850,W880,W888, Z610,Z710,
  PNX5230 = W530,W380,Z310,Z555
  A2 DB3150 = K630,V640,K660,K850,W890,W910,Z750,Z770

  ==================================================
  3 Колку начини има да се поврзат Semc телефоните?

  A. Старите телефони може да се поврзат со Rs232 и Ftdi Base Ports.
  ---------------
  B. Новите Arm може да се поврзат со Ftdi Base Ports. Ако телефонот е CID49 или погоре од CID49, може да се користи DCU60 и Flash Mode или Recovery Mode.
  ---------------
  C. DB2020 и A2 имаат 2 вида мод.
  ---------------
  (1)Flash Mode: Притисни C и стави го DCU60 кабелот во телефонот. На компјутерот ќе се детектира како флеш мод.
  ---------------
  (2) Recovery Mode: Притиснете 2 + 5 истовремено и ставете го DCU60 кабелот кој ќе го вклучи телефонот на Erom Recovery Mode. Ова може да се користи за флешување и апдејт на ером. Не е за ресетирање јузер код или на комплетен телефон.

  ==================================================
  4 Ако имам стар Arm телефон за отклучување јузер код, што да правам ?

  A. Користењето на SEUS сега би било најдобра опција, но ако сакате се' да е на ваша одговорност, користете некој флешер.
  ---------------
  B. Можеш да го користиш Free Semc Cracked Tool за ресетирање на кодот на 0000.

  ==================================================
  5 Ако имам нов Arm модел (DB2010) што да правам за отклучување јузер код ?

  A. Можеш да го користиш Free Semc Cracked Tool за ресетирање на кодот на 0000.
  ---------------
  B. Можеш да го користиш Free Semc Cracked Tool за овој вид телефони.
  ---------------
  C. Можеш да ја користиш Setool Lite Version & Unlock Repair која работи за било кој DB2010, DB2012 или DB2020 телефон, но не за A2.

  ==================================================
  6 Aко имаш DB2012 и DB2020 телефон, што треба да правам за ресетирање јузер код?

  A. Можеш да го користиш Free Semc Cracked Tool за овој вид телефони.
  ---------------
  B. Можеш да ја користиш Setool Lite Version & Unlock Repair која работи за било кој DB2010, DB2012 или DB2020 телефон, но не за A2.
  ---------------
  C. Користи ја Xs++. Штиклирај го GDFS и ќе видиш опција Unlock. Тоа го чита или ресетира јузер кодот на 0000.

  ==================================================
  7 Што е CID & Зашто е толку важно ?

  A. Cid е заштитно ниво за Semc телефоните. Тие го апдејтуваат CID-от на телефонот штом ќе направат некоја разлика во безбедноста/заштитата. Моментално највисоката е CID53.
  ---------------
  B. Можеш да ја користиш Setool Lite верзијата за да го идентификуваш цидот на телефонот, фирмверот, јузер кодот...
  ==================================================
  8 Можам ли да спуштам CID52 во CID51 или CID50 или CID49 ?

  A. Не може. Оваа опција не е можна како јавна солуција.
  ==================================================
  9 Што е Erom ?

  A. Erom е надворешен фиксна меморија (external rom) кој им обезбедува сигурен пристап до GDFS и некои други работи на DB2010, DB2012, DB2020 и A2.
  ---------------
  B. Erom-от е одговорен за организираната работа на телефонот. Доколку има некој проблем, црвеното светло на инфраредот трепка.

  ==================================================
  10 Што е GDFS ?

  A. Прочитај повеќе овде:
  http://forum.gsmmkd.com/showthread.php?t=508
  ---------------
  B. GDFS е најважната работа на SEMC телефоните до сега. Постарите телефони ја имаа сета безбедност во GDFS-от.
  ---------------
  C. DB2010 имаат сим лок дата, и повеќе активности на телефонот, како контакти, смс, To-do листа и др. работи во gsfs-от.
  ---------------
  D. DB2020 нема многу разлики во однос на db2010.
  ---------------
  E. A2 има најбезбедна gdfs структура, која никој до сега не може да ја пробие без официјални алатки. Во неа се состојат податоци како и во претходните gdfs платформи (db2010, db2020)

  ==================================================
  11 Има ли начин да се поправи GDFS на DB2020 телефоните ?

  A. Да. Има начин, кој е напишан подолу.
  ----------------
  (1) Ако имаш телефон кој работи, но има пречки во работата, како проблеми со мрежата, рестартирање, гаснење и Х проблеми, еве начин како да се решат.
  ----------------
  (2) За ова користи Setool.

  B. Направи го следново со Setool Lite.
  - Користи DCU60 за да го идентификуваш, направиш бекап и ставиш нов GDFS.
  - По ставањето нов GDFS, реконектирај го и направи restore на secure зоната и тогаш вклучи го телефонот.

  ==================================================
  12 Кој е начинот да внесам Sim Unlock код во телефонот ?

  A. Ова се користи за повеќето Сони Ериксон телефони <**< (< = Лево со џојстикот)  .:: F.A.Q. за DB2010/12 платформите ::.

  1 . Што се DB2010/12, DB2020 сериите ?
  A . SEMC (Sony Ericsson Mobile Communications) хардверски платформи. Тоа е нешто слично како чипсетите на компјутерите.

  2 . Како да ја проверам која ми е верзијата на фирмверот ?
  A . > * < < * < * кадешто < или > се лево и десно „вртење“ на џојстикот.

  3 . Што е верзија на фирмвер ?
  A. Фирмвер верзија е онаа која Вашиот телефон ја има. Мора да се флешува со истата верзија или понова верзија MAIN или FS.

  4 . Како да внесам Unlock Code ?
  A . Модел : Сите Sony Ericsson

  <**<
  Порака како оваа "Personalize with MNC2" ќе се испише,
  Сега треба да се внесе Unlock кодот.

  Ако вашиот телефон има "JOGDIAL" (пр. : Sony Ericsson K700i) Вие треба да притиснете "долна стрелка" заедно со "лева стрелка".
  * Долна стрелка е скролање со Jogdial-от надолу.


  5 . Што е CID ?
  A . Овој "број" ја дефинира заштитата на телефонот. Нови CID-ови се развиваат со текот на времето.
  Моментални CID-ови кои се користат од страна на Сони Ериксон се 29/36/37/49/50/51/52 и сега 53.

  6 . Што е GDFS ?
  A . GDFS е најважната работа на SEMC телефоните до сега. Постарите телефони ја имаа сета безбедност во GDFS-от.

  7 . Која е причината поради која се користи XS ++ ?
  A. [1] За да се флешува MAIN и FS фирмверот на телефонот [2] Firmware File upgrade на телефон [3] кастмајзирање телефон

  8 . Како да го поврзам телефонот со PC ?
  A . Изгаснете го телефонот.
  Притиснете на копчето connect.
  Држете "C" од телефонот и поврзете го со DKU-60 кабелот.
  (Доколку немате инсталирано USB Flash драјвери, истите можете да ги превземете и инсталирате од овде http://forum.gsmmkd.com/showthread.php?t=94)

  9 . Како да го флешувам телефонот со XS ++?
  A . Вклучете ја xs++
  Изгасете го телефонот.
  Притиснете на копчето connect.
  Држете "C" од телефонот и поврзете го со DKU-60 кабелот.
  Доколку CID-от е помал од 52, XS++ ќе Ве запраша дали сакате да го апдејтувате. Притиснете Yes (доколку го заклучите телефонот, отклучувањето не е бесплатно)
  Чекирајте го Flash Main Firmware и најдете го маин фирмверот со кој сакате да флешувате.
  Чекирајте го Flash File System Firmware и најдете го FS фирмверот со кој сакате да флешувате.
  Чекирајте customize file system и одберете го телефонот и регионот.
  Притиснете Flash и чекајте да се исфлешува телефонот.


  Објаснување: што е "CID", "CDA", "COLOR", "GDFS" итн...​


  CID = This "number" defines the version of SE's protection present in the phone.New CIDs are deployed from time to time, for the sole reason of preventing them from beeing unlocked/flashed/tampered with by non-SE service tools. Current CIDs in use by SE are 29/36/37/49. SE-based LG/Sharp phones use the same system (but different versions). The OTP (One Time Programmable memory) and EROM of a phone might be protected by different CIDs, usually the case in newer K600s/K608s.

  CDA = This "number" defines which variant of a specific firmware a phone is supposed to have.It lets among others SEUS (Sony Ericsson Update Service) know which language-pack/branding/bandlocks a phone is to be flashed with. A generic (unbranded) K750 for use in Scandinavia will be CDA102337/12, whilst a Telenor-branded K750 will be CDA102338/62. Both will be flashed with the same languages/dictionaries, but the latter will be flashed with Telenor-branded firmware.

  Цитат:
  BLUE/BROWN/RED:This "color" defines what kind of phone we are dealing with.BLUE phones has been assembled at the factory, but never been programmed with software/GDFS/IMEI (remember kids: the IMEI is stored in the OTP (One Time Programmable memory))BROWN phones are "developer phones", for testing. Less restrictions are present, as these are used for "debugging/beta" purposes. As of CID36, a phone has to be converted to BROWN to unlock it.RED phones are your typical retail ones.
  GDFS:This is the phones "stash", where all settings and calibration data is stored (this also goes for the firmwares IMEI-resource as well as the SIMlocks). Similar to other brands use of NVRAM (Non-Viotile Random Access Memory).

  IMEI = International Mobile Equipment Identity.A 15-digit number which includes information on the origin, model, and serial number of the device. The model and origin comprise the initial 8-digit portion of the IMEI, known as the "Type Allocation Code/TAC". The remainder of the IMEI is manufacturer-defined, with a "Luhn check digit" at the end (which is never transmitted). The "Luhn check digit" is calculated from the rest of the IMEI.
  It should be noted that in SE-based phones, the IMEI is stored in two places, the OTP (One Time Programmable memory) and GDFS. The GDFS IMEI is normally read from the OTP, but this can be circumvented by SETool function to "change" the IMEI. This patches the firmware into allowing different OTP/GDFS IMEIs. It is the GDFS IMEI that is reported to the network, so changing this will "de-bar" blocked phones. SEUS is not fooled by this, on the other hand, and it should also be noted that doing this is illegal in most countries.

  EMMA = Service software/solution by SE themselves. Protected by the EMMA smartcard to prevent non-licensed usage. Current version is EMMA3, though EMMA2 is still alive (but kinda useless on newer phones). The EMMA smartcard contains an algorithm that allows EMMA to communicate directly to/with the phones CID, so performing operations the way they were intended. The smartcard and its algorithm has not been cracked. Current EMMA access levels existservice Update - Can't unlock phones.Service Update Pro - Can't unlock phones.Network Operator - Can't unlock phones (but sure as hell can lock them ).Service Center Std - Can't unlock phones.Service Center Rc - Can unlock phones, as they have a special version of the smartcard with a CSCA key.Research & Development - Can unlock phones, as they have a special version of the smartcard with a CSCA key.

  DB2000, DB2010, DB2020 = SEMC (Sony Ericsson Mobile Communications) hardware platforms. It's something similar to chipset in PC.DB2000 (another name is Marita) is a GSM+3G(UMTS) capable platform, SE K600/K608/V600/Z800/W900, Sharp 802sh, 902sh, 903sh and LG 3G phones are based on it.DB2010/2012 (Marita compact) is GSM-only, non-3G, platform. Most not very old and modern SE phones like K300,K500,K700,K750,S700,W300,W550,W800,Z520,Z530 are based on this chipset.DB2020 is the newest product of SEMC. K800, K790, K610, Z710 etc, Sharp 904sh feature this most secure (from SE's point of view) platform.
   
 2. Domecot

  Domecot Нов член

  Член од:
  11 авг 2008
  Мислења:
  841
  Допаѓања:
  1
  Поени од трофеи:
  0
  Nice infos
   
 3. .::SCORPION::.

  .::SCORPION::. Познат Член

  Член од:
  28 јул 2008
  Мислења:
  2.690
  Допаѓања:
  104
  Поени од трофеи:
  93
  Мислам дека Sharp 904sh не е SEMC платформа.
   

Сподели преку: