Направeте Restore со iTunes сервер преку SHSH

Дискусија во форумот 'iOS апликации, игри и туторијали' започната од (WpX)ALeX, 29 март 2010.

1. (WpX)ALeX iModerator

Член од:

21 октомври 2009
    Број на мислења:

3.799
    Допаѓања:

599
    Поени од трофеи:

143
    Локација:

Скопје
    Q: Што е тоа SHSH фајл и зошто ви е потребен?
    A: Кога Епл го објавија iPhone 3GS се запознавме со нов фирмвер ристор процес. Всушност кога ќе правите ристор вашиот 3GS контактира со ристор серверот на Епл за да провери дали вашиот фирмвер е дозволен за процесот. Серверот тогаш испраќа порака со дозвола или со забрана за барањето. Ако серверот го дозволи ристор процесот, тогаш испраќа фајл (SHSH) до Ајтунес што ќе ви дозволи да продолжите со ристор процесот на вашиот уред.
    Доколку Епл не дозволува ристор на одредени фирмвери тогаш нема да можете да направите ристор. Туку ќе добиете порака „The iPhone "iPhone" could not be restored. This device isn't eligible for the requested build.“. Затоа со зачувување на вашиот SHSH фајл вие ќе можете да продолжите со ристор процесот дури и Епл да не го подржува тој фирмвер. SHSH фајловите се уникатни за секој уред на Епл, така да не можете да употребувате истиот SHSH фајл на повеќе уреди. Исто така кога ќе излезе нов фирмвер ќе треба да направите нов SHSH фајл за одредениот фирмвер. Само ќе можете да направите на ристор со фирмвер за кој сте го зачувале SHSH фајлот.
    Единствените уреди кои го употребуваат овој метод се iPhone 3GS, iPod Touch 2G/3G. Оттука ќе треба да го зачувате тој фајл само доколку ги имате овие три уреди. Ова НЕ се однесува за iPhone 2G/3G или iPod Touch 1G.

======================================================================

Пазете, ова САМО РАБОТИ доколку сте го зачувале вашиот ECID.SHSH фајл на вашиот уред ИЛИ доколку сте го зачувале во Цидиа. Во моментот на пишување на овој туториал фирмверот е 3.1.2 што значи доколку НЕ СТЕ го зачувале вашиот ECID.SHSH од ПРЕТХОДНИОТ фирмвер како што е 3.1.2 или 3.1, тогаш НЕ ГО ПРОБУВАЈТЕ ОВА! Секој ECID.SHSH фајл е УНИКАТЕН за СЕКОЈ УРЕД И СЕКОЈ ФИРМВЕР! Така што ќе добивате нов ECID.SHSH фајл секојпат кога ќе излезе нов фирмвер. Така што доколку имате ECID.SHSH фајл за 3.1.3 фирмвер тогаш НЕ МОЖЕТЕ да го повратите вашиот уред на пониски верзии од 3.1.3 доколку не сте ги зачувале ECID.SHSH фајловите од тие верзии на фирмвер.

ПОВТОРУВАМ...
    СЕКОЈ УРЕД ИМА УНИКАТЕН ECID.SHSH ФАЈЛ!
    СЕКОЈ ФИРМВЕР ИМА РАЗЛИЧЕН ECID.SHSH ЗА ТОЈ УРЕД!

Ако се прашувате КАКО да го зачувате вашиот ECID.SHSH фајл тогаш ќе проверите во темата „Како да го зачувате вашиот ECID.SHSH фајл“. Исто така ПРЕПОРАЧУВАМ да ја прочитате таа тема ПРЕД да започнете со овој туториал што содржи информации поврзан со таа тема. Исто така може некој од вас го имаат зачувано ECID.SHSH фајлот на Цидиа. Ќе ви објасни како да му направите ристор на вашиот уред со употреба на Цидиа во овој туториал.

*** УРЕДИ ЗА КОИ МЕТОДОВ РАБОТИ ***
    • iPhone 4
    • iPhone 3GS
    • iPod Touch 4G
    • iPod Touch 3G
    • iPod Touch 2G
    Всушност во туториалот ќе се зборува повеќе за iPhone 3GS! iPod Touch 2G/3G се слични. Други уреди како што се iPhone 2G/3G и iPod Touch 1G не работат со овој метод и не е потребно да имате ECID.SHSH фајл за да направите ристор.

*** ПОВЕЌЕ РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ***
    Custom IPSW фајлови НЕ РАБОТАТ со методов. Тоа значи дека iTunes не ги потврдува Custom IPSW фајлови со нивниот сервер. Така да кога ќе пробате да направите ристор со Custom IPSW што сте ги направиле со Pwnagetools или Sn0wbreeze или сте ги симнале од Интернет, тогаш ќе можете да направите ристор со тие Custom IPSW БЕЗ да ви биде потребен вашиот ECID.SHSH. Сепак, вашиот уред МОРА ДА БИДЕ ЏЕИЛБРЕЈКУВАН НА ФИРМВЕРОТ ШТО САКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ РИСТОР. Доколку некој не знае што е тоа Custom IPSW тогаш Google е вашиот пријател.

Следно ќе го разделам туториалот во 4 секции:

~LOCAL on PC~ - ќе ви покаже како да го употребите вашиот ECID.SHSH кој што сте го зачувале на ПЦ да направите ристор сервер за iTunes на вашиот ПЦ.

~CYDIA on PC~ - ќе ви покаже како да го употребите вашиот ECID.SHSH кој што сте го зачувале во Цидиа да направите ристор сервер за iTunes на вашиот ПЦ.

~LOCAL on MAC~ - ќе ви покаже како да го употребите вашиот ECID.SHSH кој што сте го зачувале на ПЦ да направите ристор сервер за iTunes на вашиот Crapple, односно Епл

~CYDIA on MAC~ - ќе во покаже како да го употребите вашиот ECID.SHSH што сте го зачувале на Цидиа да направите ристор сервер за iTunes на вашиот Crapple, односно Епл

~LOCAL on PC~

Работи кои ќе ви бидат потребни:
    • x32 или x64 битен Виндоус компјутер сo OS: XP, Vista или Seven.
    • TinyUmbrella.
    • Вашиот ECID.SHSH фајл кој што сте го добиле со употреба на Umbrella. За повеќе информации, стиснете ОВДЕ.
    • Најновата верзија на Јава.
    • Фабрички Епл фирмвер IPSW фајл за кој го имате ECID.SHSH кој што ќе го употребите за да му направите ристор на вашиот уред.

Инструкции
    1. Активирајте го TinyUmbrella
    2. Стиснете на "Start TSS Server" доколку сте ги зачувале вашите SHSH фајлови
    3. Потоа одете во C:\Windows\System32\Drivers\Etc и во hosts фајлот внесето го 127.0.0.1 gs.apple.com во последниот ред.
    4. Сега конектирајте го вашиот уред со ПЦ-то и внесете го или во DFU мод или Recovery мод. Двете работеа за мене, но препорачувам DFU мод.
    5. Сега отворете го iTunes и треба да видите порака за вашиот уред во recovery мод итн. Стиснете ОК.
    6. Држете го SHIFT копчето на вашата тастатура и стиснете на RESTORE копчето во Ајтунес. Ќе добиете прозорец кој ќе ви дозволи да го одберете фабричкиот Епл фирмвер IPSW фајл што сте го симнале.
    7. Сега ристор процесот ќе продолжи. ОСИГУРАЈТЕ СЕ ДЕКА TinyUmbrella ПРОЗОРЕЦОТ ЌЕ ОСТАНЕ ОТВОРЕН ЦЕЛO ВРЕМЕ :!!!: Откако ќе се рестартира вашиот уред, ќе ви се појави порака во Ајтунес. Оттука ќе можете да го исклучите вашиот уред од ПЦ-то и да го затворите сервер прозорецот и да ги вратите вашите hosts фајлови во нормала.

~CYDIA on PC~

Работи кои ви се потребни:
    • Мора да имате ECID.SHSH фајл зачуван во Цидиа. Ова можете да го откриете со отварање на Цидиа на вашиот уред и барање на оваа порака на врвот.
      Доколку не можете да влезете во Цидиа тогаш можете да го употребите Umbrella за да го добиете вашиот SHSH фајл од Цидиа. За таа постапка следете го последниот дел од ОВОЈ туториал.
    • x32 или x64 битен Windows компјутер на XP, Vista, Seven ОС.
    • Фабрички Епл фирмвер IPSW фајл за кој имате ECID.SHSH фајл што ќе ви биде потребен за ристор на вашиот уред.

Инструкции
    1. Одете во C:\Windows\System32\Drivers\Etc и изменете го hosts фајлот со Notepad така што ќе го внесете 74.208.10.249 gs.apple.com во последниот ред.
    2. Сега конектирајте го вашиот уред со вашиот компјутер и ставете го или во DFU или во Recovery мод. Двата работеа за мене, но препорачувам DFU мод.
    3. Сега отворете го Ајтунес и ќе добите порака дека вашиот уред е во recovery мод итн. Стиснете ОК.
    4. Држете го SHIFT копчето на вашата тастатура и стиснете на RESTORE копчето во Ајтунес. Ќе добиете порака дека ви дозволува да направите ристор со фабричкиот Епл фирмвер IPSW фајл кој што сте го симнале.
    5. Сега ќе продолжи ристор процесот. Откако вашиот уред ќе се рестартира, ќе добиете порака во Ајтунес. Тогаш ќе го дисконектирате вашиот уред и oдете во C:\Windows\System32\Drivers\Etc и избришете го 74.208.10.249 gs.apple.com во hosts фајлот.

~LOCAL on MAC~

Најпрво НЕ сум MAC корисник. Единствено работам со MAC преку VMWare Workstation. Работам на ОС Х v10.5.8 и логиран сум под root акаунт. Така да доколку НЕ сте логирани на root акаунт тогаш ќе треба да работите со SUDO во терминалот и можеби ќе ви се јават други проблеми. Само препорачувам да употребувате root акаунт за полесна постапка.

Работи кои ви се потребни:
    • TinyUmbrella за MAC OS X
    • Вашиот ECID.SHSH фајл што сте го добиле со употреба на Umbrella. Следете го ОВОЈ туториал за подетални објаснувања.
    • Инсталирано најнова верзија од Јава
    • Фабрички Епл фирмвер IPSW фајл за кој имате ECID.SHSH фајл што ќе ви биде потребен за ристор на вашиот уред.

Инструкции
    1. Активирајте го TinyUmbrella
    2. Стиснете на "Start TSS Server" доколку сте ги зачувале вашите ECID.SHSH фајлови
    3. Сега стиснете на иконата hard drive и влезете во etc фолдерот.
    4. Во тој фолдер ќе најдете фајл наречен hosts кој треба да го отворите.
    5. Изменете го фајлот така што ќе изгледа исто како со сликата подолу. Сигурно внесете ја линијата 127.0.0.1 gs.apple.com. Откако тоа ќе го направите, зачувајте го фајлот. Може ќе ви побара да ја напишете вашата лозинка итн. Јас сум на root акаунт и не ми беше потребен.
    6. Сега отворете го Терминалот кој се наоѓа во Utilities фолдерот под Go менито.
    7. Сега е потребно да влезете во фолдерот каде TinyUmbrella ги зачува SHSH фајловите. Јас влегов со внесување на cd Desktop/име на фолдерот и ЕНТЕР.
    8. Следно ќе треба да внесете java -jar tinytss.jar -f име на фолдерот/име на SHSH фајлот. Доколку добиете error тогаш треба да ја употребувате SUDO командата на почетокот на командата. Ако се останато е без проблеми тогаш треба да ви се појави ова.
    9. Сега внесете го вашиот уред во DFU мод и отворете го Ајтунес.
    10. Откако ќе го отворите, ќе треба да добиете порака која ќе би каже дека вашиот уред е во recovery мод итн. Стиснете ОК да го затворите прозорецот и држете OPTION копчето на вашата тастатура и стиснете на Restore копчето. Сега може да го одберете фабричкиот Епл фирмвер што сте сакале да му направите рестор.
    11. Нека биде отворен TinyUmbrella прозорот уклучен ЦЕЛО време додека се извршува Restore процесот. Почекајте додека не ја видите оваа порака на вашиот прозорец и тогаш дисконектирајте го вашиот уред од компјутерот.
    12. Сега можете да го исклучите серверот и можете да се вратите, повторно да го измените hosts фајлот и да внесете # знак ПРЕД линијата што ја напишавте претходно. Така што ќе изгледа #127.0.0.1 gs.apple.com

~CYDIA on MAC~

Работи што ви се потребни:
    • Мора да имате ECID.SHSH фајл зачуван во Цидиа. Ова можете да го откриете со отварање на Цидиа на вашиот уред и барање на пораката на врвот.
      Доколку не можете да влезете во Цидиа тогаш можете да го употребите Umbrella за да го добиете вашиот SHSH фајл од Цидиа. За таа постапка следете го последниот дел од ОВОЈ туториал.

Инструкции
    1. Стиснете на иконата hard drive на вашиот десктоп и влезете во etc фолдерот.
    2. Во тој фолдер ќе најдете фајл наречен hosts. Отворете го.
    3. Изменете го фајлот така што ќе изгледа исто како сликата подоле. САМО внесете ја 74.208.10.249 gs.apple.com. После тоа зачувајте го и изгасете го. Може ќе ви побара да ја напишете вашата лозинка итн. Јас сум на root акаунт и не ми беше потребен.
    4. Сега внесете го вашиот уред во DFU мод и отворете го Ајтунес.
    5. Откако ќе го отворите, ќе треба да добиете порака која ќе би каже дека вашиот уред е во recovery мод итн. Стиснете ОК да го затворите прозорецот и држете OPTION копчето на вашата тастатура и стиснете на Restore копчето. Сега може да го одберете фабричкиот Епл фирмвер што сте сакале да му направите рестор.
    6. Почекајте додека не ви се појави порака на вашиот прозорец за да можете да го дисконектирате вашиот уред од компјутерот.
    7. Сега навратете се и изменете го hosts фајлот така што ќе ставите # знак ПРЕД линијата која ја внесовте претходно. Така што ќе изгледа #74.208.10.249 gs.apple.com
    На rade и Zombie им се допаѓа ова.
  2. Zombie Member

Член од:

10 март 2008
    Број на мислења:

166
    Допаѓања:

9
    Поени од трофеи:

18
    Локација:

Скопје, ТАФТАлиџе
    Морам да ти признаам воодушевуваш со постовиве, стварно се корисни! И си ја оправда титулата за модератор за Apple (не дека требаше оправдување =])
    хахаха поздрав...
  3. Gogo_mkd Active Member

Член од:

6 април 2010
    Број на мислења:

334
    Допаѓања:

50
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Скопје
    Го користев овој метод за restore со SHSH фајлови, се праи на главното прозорче се тоа и коа стискам start server таму ми ја дава оваа грешка SiNfuL iPhone ECID.SHSH Restore Server Tool.bat, а после тоа си се затвара одма тоа прозорче и главното си продолжува. Пробав после со iTunes да продолжам стискам Shift+Restore и ми се појавува тоа нели Extracting software одкога го селектирам ispw фајлот и проверува дали ристор серверот на Епл го одобрува ристорот и искача грешка од iTunes демек дека неможе да контактира со серверот Try again later:
    Да администратор сум на компјутерот, а незнам шо е тоа што "трча" на порта бр. 80...
    Хелп ...
  4. (WpX)ALeX iModerator

Член од:

21 октомври 2009
    Број на мислења:

3.799
    Допаѓања:

599
    Поени од трофеи:

143
    Локација:

Скопје
    Дали во Цидиа ги имаш зачувано SHSH фајловите со "Make my life easier"? Во тој случај само треба да одиш во C:\Windows\System32\Drivers\Etc и да го измениш hosts фајлот со тоа што ќе внесеш 74.208.10.249 gs.apple.com на крајот од сите IP адреси. Потоа обичен Shift+Restore и ќе направи до крај. Во случај да заглавиш во Recovery мод тогаш употреби RecBoot или TinyUmbrella.

EDIT: Беше стар туториалот така да направив измени. Сега наместо такви CMD екрани, само потребно е TinyUmbrella или Make my life easier од Цидиа.
  5. Gogo_mkd Active Member

Член од:

6 април 2010
    Број на мислења:

334
    Допаѓања:

50
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Скопје
    Во Cydia пишува This device has SHSH files for 3.1.3 така нешо најгоре.
    А сега ќе пробам ова ќе те известам шо сум напраил.
  6. Gogo_mkd Active Member

Член од:

6 април 2010
    Број на мислења:

334
    Допаѓања:

50
    Поени од трофеи:

28
    Локација:

Скопје
    ЛЕЛЕ ЌЕ ГО КОЛАМ ЏОБС ЖИМИ СЕ! Ај шо средив, средив тоа со портот бр. 80.
    Сеа iTunes ми прави глупости!
    Види:
    :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:
    Прогуглав и нешо демек firewall да изгасиш пишуваше ова она. Изгасив и firewall и antivirus и пак исто.
  7. (WpX)ALeX iModerator

Член од:

21 октомври 2009
    Број на мислења:

3.799
    Допаѓања:

599
    Поени од трофеи:

143
    Локација:

Скопје
    Епа незнам што се мачиш со TSS Server. Само внеси 74.208.10.249 gs.apple.com во hosts датотеката и направи Shift+Restore. TSS Server може да биде исклучен, не ти треба.
  8. jovanovmk Active Member

Член од:

14 јуни 2008
    Број на мислења:

238
    Допаѓања:

32
    Поени од трофеи:

28
    не ми дава да го сменам hosts file mi vika acces deinied
  9. (WpX)ALeX iModerator

Член од:

21 октомври 2009
    Број на мислења:

3.799
    Допаѓања:

599
    Поени од трофеи:

143
    Локација:

Скопје
    Епа треба да добиеш администраторски пермисии за твојот корисник. Десен клик>Properties>Security и намести привилегии за твојот корисник. Изгледа имаш наместено Read Only.
  10. loskolosko Member

Член од:

17 ноември 2008
    Број на мислења:

48
    Допаѓања:

0
    Поени од трофеи:

6
    Локација:

Naples,FL
    Downgrade iOS 4.0.2 to iOS 4.0.1 / 4.0 iPhone 4, 3GS, iPod touch

Пробано на 3ГС и на 4 за 3Г пишува дека работи ама не ми е пробано.

1. превземете ја верзијата на 4.0.1 за вашиот модел
    2. во C:\Windows\System32\drivers\etc\ отворете го hosts и додадете 74.208.105.171 gs.apple.com
    3. стевете го телефонот во DFU мод и напрејте си restore преку iTunes со 4.0.1

пишува дека истото работи и со 3.1.3 ама не ми е пробано

и не ви треба SHSH, работи и без нив може требаат за да се симне на 3.1.3 ама за да се симне на 4.0.1 од 4.0.2 не требаат и после тоа за jailbreak си идете со сафари на jailbreakme.com .

:)

Сподели преку: