Водич низ Струмичкиот дијалект

Дискусија во форумот 'Македонија и свет' започната од vonuzu, 30 апр 2015.

 1. vonuzu

  vonuzu Модератор

  Член од:
  18 окт 2009
  Мислења:
  4.402
  Допаѓања:
  2.077
  Поени од трофеи:
  208
  Телефон:
  Xiaomi Redmi Note 3
  РОМ/Верзија:
  MIUI8 by xiaomi.eu
  За сите кои имаат проблем со разбирање на Струмичкиот говор и дијалект, или ајде да почнеме на струмички:

  У струмичката укуљии има 70 села и у секоо село ќе нааш чишит зборове. Башка шо и низ самите села различно се гуворе. Шо би се кажало-едвај се разбират они самите едни меѓу други. Как и даа, дијалек’тте се бугатство на еден јазик.


  А – што?  Аааа – навистина?  А-аа – потврдно ДА  Аајт – извик  Ава – воздух  Аз`р - готово,спремно  Ајанасана – бре мајката!  Ајг’р – нескопен коњ  Ајљак – без обврски, задолженија  Ајмана – слободен  Ајнаџии – мрзливец,турцизам го употребуват бежанците, а се употребува за оние кои ништо не работат.  Алајка – слугинка  Ала франга – според француски образец  Албабани – се употребува за изразување на некаков вид лакомост  Алтобус – автобус  Ам’лк – амалска работа  Ам’салак -  Ангаже – прошетка под рака  Антарии – кошула  Анџ’к – имено, штотуку  Апсаздан – одненадеж  Аргаванљии – виолетова боја  Аресе – бендисува, допадливо  Арл’к – отвор, дупка од механичко потекло  Армас – веридба  Асии – лош човек  Ачик – отворен  Ахт- душа, желба, мака  Б’’- болва  Б’рбат – извалкан  Б’рсаци – фарбели(Битолско наречје),карнери  Бабалар – нешто големо  Баја – многу  Балајдисн – замаен од убаво јадење  Бајмак – смотан, наивен  Бактиса – здодеа  Балгам – шлајм  Балтии – секира  Балтон – зимски капут  Басамак – скала  Башак – кочан пченка  Бежанци – лица од Егејска Македонија населени во Струмица после Балканските војни  Бизељ – грашок  Бијам – изглед  Бичкии – рачна пила  Бишка – свиња  Бој – сукна  Брунка – мозолче, кожен израсток  Бубаќ – памук  Будинка – работи нешто…  Булмаџа – белузлави налепи на грлото кај доенчиња  Бунела – вилушка  Бурсук – јазовец  Варка – брза  Варканик – набрзина  Виран – расипан  Виранл’к – расипан човек, лош човек  Вљечки – летни папучи  Вонка – надвор  Вр’тица – прозор  Врзонка – врвца  Г’рг’ленки – измет од овца  Гуничка – брканица  Гудишка – скокотлив/а/о  Гурди – гурделки  Д’лгн – папсан  Д’нг’лак – висок и глупав човек  Далдис’н – занесен,отсутен  Даабетер – ептен лошо, заникаде  Дибидус – ептен, со се  Диско – послужавник  Дотка, дода, доо (Снеже) – постара сестра  Дуд’ље – мокар до гола кожа  Душеме – дрвен под  Ѓети – плетени чорапи  Гибердисе- да цркне, но на француски е на бесилка  Ѓиризо – празно тесно место меѓу две куќи кај што се слива вода од кровот  Ѓољ – локва, бара  Ѓурлутии – галама
  Евввааа – лелее  Ејга – еве ја  Енус – скоро, само што  Жвака – мастика  Сак,с – жвака, мастика  З’нк – вид игра со карти  Заваљ’н – запален оган или легнат во кревет  Загуљ’н – смотан  Закаре – го поведе со себе  Замански/а/о – стари/а/о  Зашупа – фрла  Зерде – благ специјалитет од ориз кој се служи за Тримери  Ѕ’нѕ’рљии – кајсија  Ѕенѕ’ш – тапка во место ( игра )  Ѕиври – долги гаќи  Ѕифка – подбуцнува  Иљинџе – си гледа сеир, мајтап  Ишарет- знак со очи, вика  Јагур’да – ситно грозје  Јадранки – вид чевли,апостолки  К`ч – фалба  К’лчуне – плетени волнени чорапи  К’вл’к – џезве  К’рдисува – се залисува од смеење  К’шта – куќа  Каздиса- се налути  Калимана – кума  Калитата – кум  Калкавура – нешто тешко и големо  Калпазан – трапав човек  Кација – лопатка за вадење пепел од огништето  Кинисан- тргнал  Клинче – стои во место  Кљош- форма во вид на ѕвонче  Кљунк – одводни цевки од печка на дрва.  Кок’л – коска  Колај – решение  Колба – белезика, нараквица  Крушница – измет од птици, во струмичкиот најчесто се мисли на измет од кокошка.  Кувет – животна сила  Кузум – мила  Кукона – дотерана мома (лична како кукла)  Кукуратка – кочан од пченка или семе од елка  Кунисе – биди мирен, молчи  Курбина – кора од лубеница  Курдела – машна  Курдисе – се наместува,се дотерува  Л’стегарка – стап за тепање  Лангиди – мекици  Ликсур – стрвен  Лунгур – клапчо, млитав  Љељта- тетка  Љимонт’б’тљии – лесно се лути, навредува  М’ркуч – црево  М’ска – грмотевици или многу јаде, пие  Маљее – извик за негодување  Маљемате – заткулисни игри  Мајнаџии – ништо не му се допаѓа  Манок – некој кој се прави фраер,паметен…  Маџун – слатко од грозје  Ментеше – шарка  Минд’ље – бадеми  Мискимбре – растение здравец (ставен во домашно приготвено слатко)  Мискин- неугледен  Мишка – пазув  Мрфка – парче месо  Мутл`к – сигурно,бездруго!  Муу – мува  Н’лне – дрвени кломпи  Надваксе- постигне  Накапуљник-досаден  Напељесува- навредува  Напкум – подоцна  Нас’ј – навистина  Наф’ка – ксмет, судбина
  О’лн – бре (турцизам)  П’тп’дак – низок човек  П’рваз – дел од прозорец  Панаѕат – повторно назад  Пандуфљи – папучи  Патати – компири  Пачавица – долен дел од ногавица  Пејачка – помен на умрен  Пелте – вид на слатко  Перде – завеса  Перчик – прамен коса  Пиљаф- варен солен ориз  Пиљувертиса- се смрзна, до разболување  Питељка – петлица  Пичетка – марамче  Пишик- грешка  Пишин- најпрво, прв  Пишман-се покајал  Постима – насока,патека  Прегач – ткаена волнена престилка  Прекард’ши – ја претера  Пулвер – џемпер  Пупи – колачи  Пусвет,на- кога е ослабната во телото  Р’м – вид игра со карти  Р’пљ – навредлив збор за селанец  Р’цели – вид на домашно приготвено слатко од тиква, грозје без семки, млад патлиџан  Раздалии – кајсии  Расотка – прошетка  Рејс – автобус  Риза – крпа  Ронка -трошка  Рошав – разбушавен  С’ир – панаѓур;се сити на смешна ситуација (си гљеда с’ир)  С’к’н – аман  С’м’лк – штала  Саалам – здраво, добро  Салтанате – обичаи, навики  Самси – ромбоидна форма, шара  Секир’м – сум загрижен  Си врева – си збори  Сичко – се  Сиџим – конец  Скама – сапуница  Склупутеса – се прејаде  Скокаљеса- се смрзна од студ  Скрна- нечистотија, на кожа посебно  Спотн,на- испотена  С,ска-турка со збор  Стига – престани, застани, сопри  Суљендаре – мразулци  Суптисаа – растурија


  Такрафате – ситници  Тин’кии – ламарина  Тифирич – отворен ветровит простор  Тортоп – ујде да дојде; нема више Пероо, го зеа ;)  Точ’к – велосипед  Туртулак – измет од говедо  Тутурдисува-намерно, натерува  Ќирљиво – гнасно, нечисто  Ќирфии – клинец, шајка  Ќитка -цвеќе  Ќутук – сечено дрво што не се цепи  Удунат – во другата соба  Ујдисе – одговара или најди  Ујун – форма, облик, начин  Ујгун – точен, по мерка  Укубет- невреме, дожд и ветер  Ушаф – компот  Уш- божем  Ф’ртуна – летало, змеј  Фанела – долна волнена маица  Фасуљ – грав  Фиљан`кишии – едикојси..?  Фљонга – панделка  Френки – домати  Фрча – четка  Фудаа – соба  Фуркета – шнола  Фуста- долна женска облека ( плетена од волна )  Цреп – саксија  Ч’кор – многу ладно  Ч’крдек – семка, коска од слива,цреша,кајсија  Ч’п’ратка – помала гранка во вид на буквата У и децата го користеле така што на разграноците врзувале ластик со кој мавале со камења најчесто по птиците.(prasta)  Ч’рвиш/Червиш – сос остаток од јадење  Ч’рпак – длабока лажица за ставање течно јадење  Чааб’џак – слабо завршена работа  Чикич – чекан  Чина-стрина  Чименто – бетонска подлога (двор, ходник…)  Чинѓељ – закачалка, кука  Чинува – дуполнителен глагол у струмичкио дијалект :) значењето моо работа  Чипиш – низок човек,мало дете  Чишит – необичен, несекојдневен, чуден  Чомка – лимена чаша  Чоп – пенис  Чумулига – вид летало направено само од хартија.Исто се употребува како погрден збор за жена мераклика :)  Чурб,лк-голем сад за супа  Чушки – пиперки  Џ’нгрлашка – тропалка  Џаде – пат  Џибиринки – чварки  Џилетка – потенок џемпер на закопчување  Џамадан- елек?  Џиџитка – ептен ново, тазе  Џ’рџанаци – тестиси  Џуап – да се справиш со одредена ситуација  Шамата – прави врева, гужва, збрка  Шамандосан – изветреан  Шарвета – марама  Шартар – фиока  Шашардисан-замаен  Шеј – предмет  Шмита – шета  Шпирто – кибрит


  Sent from my G7 using Tapatalk
   
  На Andrej666, Dzepar, El_Makedonero и уште 4 други им се допаѓа ова.
 2. Alexx

  Alexx GSM master

  Член од:
  23 јан 2013
  Мислења:
  2.274
  Допаѓања:
  2.803
  Поени од трофеи:
  208
  Телефон:
  iPhone 6s
  РОМ/Верзија:
  iOS 11.1
  Додека Скопјанец изговори:
  - Каааајј си бе брааат?
  Просечен струмичанец ја рецитира цела библија.

  Имам слушнато дека најтешко се разбираат ромите од с. Баница. Пазете комбинација.


   
  Последна промена: 1 мај 2015
 3. Војвода

  Војвода Исфрустриран Неуспешен Тип

  Член од:
  11 авг 2012
  Мислења:
  1.154
  Допаѓања:
  1.518
  Поени од трофеи:
  178
  Телефон:
  Mi5
  РОМ/Верзија:
  MIUI 8 Global dev
  Повеќе ќе разберам Србин и Бугарин што го зборат добро нивниот јазик, отколку типов.
  Искрено, кога би можел би ги укинал сиве дијалекти и би го оставил само литературниот Македонски јазик. Пошто оној што го слушаме секојдневно на телевизија врска нема со јазиков на дечково. А и генерално многу покултурно и поубаво звучи литературниот Македонски јазик, и сметам дека сите треба да го прифатат, иако реално тоа е неизводливо. :)
   
 4. Gajche

  Gajche GSM master

  Член од:
  26 јун 2011
  Мислења:
  8.187
  Допаѓања:
  8.316
  Поени од трофеи:
  258
  Секаде постојат дијалекти и никаде не се укинуваат пошто се стварно богатство на еден јазик.

  Еве пример у Америка
  луѓе од Луизиана неможат да се разберат со луѓе од Тексас.

  Исто у Бугарија ,
  Луѓево од Софија го сметаат за смешен и неразбирлив дијалектот од Варна.

  Sent from my TCL S720 using Tapatalk
   
  На vonuzu и DigitalDreamer им се допаѓа ова.
 5. DigitalDreamer

  DigitalDreamer GSM master

  Член од:
  20 фев 2009
  Мислења:
  2.897
  Допаѓања:
  2.455
  Поени од трофеи:
  208
  Телефон:
  Xperia X
  РОМ/Верзија:
  7.0
  ^ у струмичко од 72 населени места има 74 дијалекти. Пример 2 села шо се оделени само со 1 мост и река, не се разбират целосно меѓу себе.
   
 6. Effendi

  Effendi Искусен член

  Член од:
  23 дек 2010
  Мислења:
  770
  Допаѓања:
  870
  Поени од трофеи:
  158
  Повеќе неможат да се разберат на пр. Њујорк со јужниот дел кај што живеат реднекс како што си ги нарекуваат по амерички селјаците, истото и кај нас се дешава. Мислев дека знаам англиски се додека не среднав американец од лузијана, е тоа ти е предизвик да успееш да ги разбереш, сите на југот тексас,арканзас,лузијана мемфис се ко компир да лапнале во уста па иди разбериги:)
  --- Споено дупло мислење, 1 мај 2015 ---
  Со струмичкиов,многу турцизми забележувам, инаку во глобала акцентот дупи кога човек пробува да разбере струмичанец,зборовите горе-доле по една буква различни се:)
   
  На Dzepar и vonuzu им се допаѓа ова.
 7. Gajche

  Gajche GSM master

  Член од:
  26 јун 2011
  Мислења:
  8.187
  Допаѓања:
  8.316
  Поени од трофеи:
  258
  Луизијана имаат предели кај што имаат скроз различни зборови што немаат везе со Англиски јазик ,затоа ги спомнав аналогно на Струмичкиов дијалект ;)

  Sent from my TCL S720 using Tapatalk
   

Сподели преку: